Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Iz povijesti društva

Od kola sa zapregom do suvremene opreme

Samo najstariji stanovnici sjećaju se začetka komunalne djelatnosti na području bivše općine Zabok prije 48 godina. Smeće se ručno prikupljalo i odvozilo kolima s konjskom zapregom u različite depresije ili stare rukavce, a potom se zasipalo zemljom i zaravnalo. Rad je bio težak i mukotrpan.

Donošenjem Zakona o ekologiji počela se voditi veća briga o tome da se sav otpad deponira na uređenome mjestu. Jedan takav deponij bio je u Velikom Trgovišću, a otvoreno je nekoliko manjih deponija na području bivše općine Zabok

"Nicali" su divlji deponiji po šumarcima i rukavcima

Dok se u to vrijeme otpad sakupljao samo u gradu, u selima se i komunalni i gomazni otpad ostavljao kojekuda, te su šumarci i stari rukavci rijeka bili prepuni starih kućanskih aparata, karoserija automobila, kreveta, madraca i ormara.

Donošenjem Zakona o zbrinjavanju otpada 70-ih izričito se tražilo da se za to osiguraju deponiji za odlaganje otpada s dozvolama, a prvi je otvoren u Pustodolu kod Sv. Križ Začretja, i to s građevnom, ali bez uporabne dozvole.

S dobivanjem nove države, okrenuli smo se i zbrinjavanju otpada po načelima Europe, te smo počeli učiti od susjeda. Već sredinom 90-ih počeo se zbrinjavati otpad na cijelom području, pa i u selima. Nestajali su divlji deponiji. I građani su mijenjali navike, shvativši da je otpad opasan za okoliš.

Komunalci skromno opremljeni za nove poslove

Komunalno-Zabok bilo je skromno opremljeno za povećani posao, te se počelo nabavljati nova vozila s nadogradnjama.

Direktor Rajko Turk, došavši 1991. godine za predsjednika Upravnog odbora, zatekao je vrlo skroman vozni park, tek jedno vozilo novijeg datuma, kupljeno poslije poplave 1989. godine, dok su sva ostala bila vrlo stara - 15.20 i više godina. Najviše je bilo samopodizača za kontejnere od 5,7 i 10m3, u koje su građani i smetlari ručno ubacivali vrećice sa smećem.

Puno se ulagalo u vozni park i opremu

Komunalno-Zabok piuno je uložilo u obnovu voznog parka i opreme pa danas raspolaže najsuvremenijim vozilima koja su primjerena za kvalitetno obavljanje komunalne djelatnosti.

Posude za odlaganje otpada zamjenile su nekadašnje vreće, a mjesta u gradovima, gdje se nalaze veliki kontejneri, sada su ograđena da ne bi mogao svatko do njih. Stambene zgrade koje su prije imale velike kontejnere od 5 ili 7 m3, dobile su suvremenije kontejnere od 1100l koji su zatvoreni, mogu biti plastični ili limeni, a imaju i mogućnost zaključavanja. Sve se manje koriste podizači, a sve su aktualniji smećari. Zato smo i nabavili jednog većeg i jednog malog smećara, pogodnog za zagorske brege i uske nerazvrstane gradske ceste kako bismo dospjeli do svakog korisnika. Raspolažemo s ukupno četri specijalna vozila, od kojih su dva smećara i dva autopodizača. Imamo i mali stroj za čišćenje, tzv. "kanalčar" s mlaznicama.

Ulagali smo i u opremu za deponije: buldožder za zatrpavanje otpada zemljom, rasvjetu, rampu, ploču i dr. U suradnji s gradom Zabokom i općinom Bedekovičinom postavili smo tzv. "zelene otoke" sa po nekoliko posuda za raznovrsni otpad, papir, staklo, PET ambalažu i dr., na ukupno 50-ak mjesta.

U osam godina, koliko je Rajko Turk direktor u drugome mandatu, Komunalno-Zabok nije dobilo niti jednu kritiku korisnika, dok je direktor pet puta proglašen najuspješnijim poduzetnikom.

Svi ovi rezultati postignuti su zahvaljujući radnicima i suradnicima u tvrtki, ali isto tako zahvaljujući odličnoj suradnji s gradonačelnikom Zaboka i načelnicima općina, kao i županima Krapinsko-Zagorske županije - zaključio je Rajko Turk

Stranice komunalno-zabok.hr koriste kolačiće (cookies). Nastavkom uporabe ovih stranica ili klikom na gumb Prihvaćam pristajete na pohranu i pristup kolačićima.
Više...
Prihvaćam